Wat is een vacuüm blender?

Frullatore
Aggiornato su 08 Feb 2024
Sommario

We weten allemaal wat een normale blender is, maar wat is nu precies een vacuüm blender? Met een vacuüm blender wordt al het zuurstof verwijderd uit de mengkom met als voordeel dat de smaak en de vitamines beter gewaarborgd blijven. Wat een vacuüm blender precies is en welke voordelen hier nog meer aan zitten leggen we in dit artikel uit.

Voor wie het nog niet wist: ik ben een groot fan van blenders – wat mij betreft een onmisbaar keukenhulpje. Om de keuze voor jou makkelijker te maken vind je op The Kitchenary Lab veel informatie over blenders. Koop je voor het eerst een blender? Lees dan eerst onze beginnersgids.

Waarom een vacuüm blender?

Waarom zou je 50 tot 100 euro meer voor een vacuüm blender betalen? Een vacuüm blender is een vrij nieuwe techniek in de blenderwereld. Zuurstof is de boosdoener en daar heeft de vacuüm blender een oplossing voor gevonden. Tijdens het blender wordt het zuurstof uit de mengkom gezogen. Waar smoothies bij een normale blender gauw kunnen verkleuren als je ze een tijdje laat staan blijven smoothies uit een vacuüm blender mooi van kleur.

Maar dat is nog niet alles. Ook de geuren, smaken en vitamines blijven beter gewaarborgd. Zoals ik zei: zuurstof versnelt het proces van verkleuren en het afbreken van de voedingsstoffen. Doordat er geen lucht in de blender zit, is ook de schuimlaag verleden tijd.

De voordelen van een vacuüm blender:

  • smaken, geuren en vitamines blijven beter behouden en dus is het gezonder.
  • Geen schuimlaag op je smoothie
  • eten blijft langer goed
  • smoothies zijn gladder zonder dat de zware deeltjes naar beneden zakken (mocht je de smoothie een tijdje op tafel laten staan)

Lees ook: de voor- en nadelen van een normale blender.

Dingen om rekening mee te houden:

  • vacuum blenders zijn luidruchtiger
  • vacuum blenders zijn duurder
  • vacuum blenders zijn groter van formaat en dus minder makkelijk op te bergen

Hoe werkt een vacuüm blender nou precies?

Voor jou als gebruiker verandert er weinig aan de werking, deze is voor een groot deel hetzelfde in vergelijking met een normale blender. Je vult de blenderkan met verse ingrediënten, plaats de deksel erop en vervolgens zet je de blender aan. Voordat de blender begint, zuigt het eerst al het zuurstof uit de blenderkom om oxidatie te voorkomen.

Vacuum blender vs. een normale blender

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen brengt een vacuüm blender een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van een normale blender. Deze voordelen hebben met name betrekking op je gezondheid. Ben je iemand die de tijd neemt om een smoothie te drinken of neem je jouw smoothie mee onderweg dan past een vacuüm blender goed bij jou. Drink je een smoothie direct op dan zouden wij eerder een normale blender aanraden, aangezien deze ook nog eens een stuk goedkoper zijn.

Vacuum blender vs. slow juicer

Een vacuüm blender werkt heel anders dan een slowjuicer, vandaar dat het resultaat ook anders is. Met een vacuüm blender maak je smoothies, een combinatie van liquid (vaak melk of plantaardige melk) en bevroren groenten of fruit. Deze worden vermalen waardoor de vezels gewaarborgd blijven. Bij een slowjuicer wordt al het sap uit de groenten en fruit onttrokken. Er zijn dan geen vezels meer over. Een smoothie uit een vacuüm blender vult dus meer dan een sapje uit een slowjuicer.

Bekijk ook: de beste slowjuicers van 2021

Mijn conclusie: is een vacuüm blender iets voor jou?

Een vacuüm blender levert een aantal gezondheidsvoordelen op. Zo blijven de vitamines en mineralen beter gewaarborgd doordat er geen oxidatie plaatsvindt. Als deze gezondheidsvoordelen belangrijk voor je zijn dan is het logisch om meer geld aan een vacuüm blender uit te geven.

Maar dit wil niet zeggen dat een smoothie uit een normale blender niet gezond is. Een vacuüm blender is met name een goed idee wanneer je jouw smoothie wilt bewaren of er een langere tijd over doet om deze op te drinken.

Mocht je er nog niet uit zijn: in onze TOP-10 met de beste blenders vindt je zowel normale als vacuum blenders.

Frullatore


0
Would love your thoughts, please comment.x